(021)   88376318-9

دکتر ارتودنسی

تغذیه در ارتودنسی

تغذیه در ارتودنسی

تغذیه در ارتودنسی چگونه باشد ؟ با ارتودنسی دندان چه خوراکی هایی نخوریم ؟

تغذیه در دوران ارتودنسی اهمیت بسزایی در موفقیت درمان و حفظ سلامت دندان ها و لثه ها دارد.

اگر ارتودنسی ثابت دارید باید بدانید که اجزای دستگاه ارتودنسی ثابت اعم از براکت ، بند وسیم ، بسیار ظریف و حساس هستند. عدم رعایت رژیم غذایی توصیه شده توسط متخصص ارتودنسی ، منجر به آسیب به آنها و مختل شدن روند درمان ارتودنسی می شود. شكستگي دستگاههای ارتودنسی ثابت علاوه بر هزینه اضافی ، مدت زمان ارتودنسی را طولاني تر مي كند و برای شما و متخصص ارتودنسی شما مشکلاتی ایجاد می کند.

مهمترین اصل تغذیه در ارتودنسی نخوردن خوراکی های سفت و سخت و لقمه های غذایی بزرگ است.

 

- در ارتودنسی دندان چه خوراکی هایی نخوریم؟

:: غذاهاي سفت و سخت : ساندویچ – سیب – هویج – ذرت ( بلال ) - گوشت دنده و دیگر گوشت های همراه استخوان - نان بیات - نان خشک - ته دیگ – آجيل - ميوه هاي هسته دار- گوجه سبز - زیتون – خرما - ساندويچ - گوشت سفت مانند کباب ، جوجه کباب و استیک - یخ - پاپ کورن - نارگیل - گوشه های خشک پیتزا - آب نبات های جویدنی و ...

:: خوراكي هاي چسبنده نظير شكلات سفت – تافی – گز- سوهان - لواشک - آدامس سفت و ...

 

+ تغذیه با ارتودنسی چگونه باید باشد ؟

رژیم غذایی ارتودنسی باید نرم باشد. از گاز زدن غذا با دندان ها جلو خودداری کنید و از غذاهایی که با دندان جلو گاز زده میشوند پرهیز کنید. نیازی نیست که به طور کامل از رژیم غذایی حذف شوند تنها کافی است آنها را پیش از خوردن به تکه های کوچکتر برش داده و با دندانهای آسیای ( دندان های عقب ) جویده شوند. مثلاً ساندویچ یا سیب را بصورت تکه های کوچک میل نمایید. گوشت را با چاقو ببرید و بصورت قطعات کوچک مصرف کنید. آجیل را خرد یا آسیاب کنید. میوه های هسته دار هسته شان را درآورده و استفاده کنید.

- غذاهای سفت ممنوع !

برخی غذاها به قدری سفت هستند که حتی در قطعات کوچک ، جویدن آنها به دستگاه ارتودنسی ثابت ( بند، براکت و سیم ) صدمه میزند مانند پاپ کورن. این خوراکی ها بطور کلی ممنوع است. تشخیص این موارد با شماست و خودتان حس میکنید که چه غذایی مصرف نکنید.

- شکر نخورید !

مصرف شیرینی و مواد قندی ( شکر ) را محدود کنید و سعی کنید تعداد وعده های مصرف آن را کاهش دهید. قند باعث شکل گیری پلاک دندانی می شود که حاصل تجمع میکروبهاست. اسید حاصل از فعالیت باکتریها باعث پوسیدگی دندان و لکه های سفیدرنگ و محصولات دیگر میکروبها منجر به التهاب لثه می شود. سعی شود خوراکی های حاوی شکر زیاد مواقعی استفاده شود که بلافاصله مسواک زده شود تا کمترین ضرر را ایجاد نماید.

- از خوراکیهای بسیار ترش کمتر استفاده کنید. نوشیدنی های اسیدی مانند نوشابه های گازدار را محدود نمایید. اسید به مینای دندان آسیب میزند و میتواند پوسیدگی را تشدید نماید.

- اگر سفیدی دندان ها برایتان اهمیت دارد از مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های رنگی کمتراستفاده کنید مانند چای ، قهوه ، نوشابه گازدار و ... چون باعث زردشدن دندان می شوند.

- عادات غیر تغذیه ای : عادت جویدن اشیاء غیرخوردنی مانند مداد و خودکار و جویدن ناخن ، دست زدن به سیم و براکتها و فشردن انگشت به آنها صحیح نیست و می تواند موجب کج شدن سیم ارتودنسی یا شکستن براکت گردد. همچنین این عادات از لحاظ بهداشتی هم توصیه نمیشود.

»» مراقبت ارتودنسی ثابت

در راهنمای بیماران بخوانید : راهنمای بیماران ارتودنسی ثابت